Reproduktion

Hesteavl

Ultralydsscanning

Ultralydsscanning af hopper er et vigtigt værktøj i forbindelse med hesteavl. Det kan fortælle hvor en hoppe er i sin cyklus, om den er klar til inseminering (eller naturlig bedækning), og sidst men ikke mindst om inseminering/bedækning har resulteret i en drægtighed.

Follikelkontrol

Ved kunstig inseminering skal sæd bestilles på forhånd, og en scanning er derfor nødvendig for at kunne forudsige hvornår hoppen er i brunst, og har et æg der er tilpas udviklet til at inseminering er på sin plads. Efter inseminering tjekkes det, om hoppen har haft ægløsning eller om en ny portion sæd skal bestilles.
Timingen af scanning, inseminering og efterfølgende kontrolskanning bestemmes til dels af på hvilke ugedage og tidspunkter der kan bestilles og skaffes sæd.

Drægtighedsscanning

Gøres typisk på dag 17 efter sidste inseminering. Er hoppen ikke drægtig, vil den ofte være på vej ind i en ny brunst.

Problemhopper

Nogle hopper er svære at få i fol, og her vil forskellige undersøgelser kunne komme problemet nærmere. En infektion i livmoderen kan være problemet, dette kan undersøges ved at tage en svaberprøve eller biopsi fra slimhinden i livmoderen. Findes der bakterier skal hoppen behandles med antibiotika.

Der er også hopper som danner væske i livmoderen efter inseminering, hvilket skaber et uhensigtsmæssigt miljø for et befrugtet æg. Dette kan opdages ved en skanning dagene efter inseminering.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.