Tandundersøgelse og tandrasp

Når tænder skal ordnes

De senere år er der kommet større forståelse for betydningen af et velfungerende tandsæt hos hesten. Tandspidser, kroge og ulvetænder kan medføre store gener for hesten i forbindelse med ridning, som ved regelmæssige eftersyn og behandlinger kan undgås. Det har desuden stor betydning for hestens tyggefunktion og tændernes holdbarhed. Vi anbefaler at alle heste i ridning får undersøgt tænder og mundhule årligt.

Ved et tandeftersyn gives hesten beroligende medicin, således at undersøgelsen og behandlingen kan udføres grundigt og uden ubehag for hesten.

De almindelige fund i hestens mund er:

  • Tandspidser ud mod kinden i overmunden og ind mod tungen i undermunden
  • Kroge ses hyppigt på den forreste kindtand i overmunden og den bageste kindtand i undermunden
  • Ulvetænder forekommer oftest i overmunden, foran den forreste kindtand, men ses også i undermunden. Hvis det vurderes at de generer hesten under ridning bliver de fjernet.

Andre typiske fund er foderlommer, hvor foder pakker sig mellem tænderne, og på den måde får tandkødet til at trække sig tilbage.

 

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.