Sørg for at have god tid når hvalpen kommer hjem. Tag eventuelt ferie til lejligheden, flytningen fra mor og søskende til det nye hjem er en kæmpe omvæltning for hvalpen. Vær to i bilen så der er en til at berolige den hvis det bliver nødvendigt. Når I kommer hjem sørg for at der er ro til at hvalpen selv kan udforske sit nye hjem i sit eget tempo. Giv hvalpen al den kontakt den opsøger, men respekter hvis den trækker sig lidt tilbage for at få fred. Hvis I får et tæppe med fra opdrætteren (eventuelt et I har afleveret når I har kigget til hvalpen) lugter det godt og trygt af mor og søskende, og kan lægges i kurven eller kassen hvor hvalpen på sigt skal have sin "rede".
Et nyt familiemedlem
En kommende hvalp vil være præget af hvor den kommer fra, hvordan var dens moder og hvordan var hjemmet hvor den blev født.
Noget af betydningen for hvalpens personlighed er prægningen, altså hvordan var moderen, ikke af udseende, men af temperemant. Var hun forsigtig eller dominerende? Og hvordan er opdrætterens hjem. Bliver hvalpene udsat for mange forskellige stimuli, altså mange mennesker og klap og uro, eller ligger de i en stald.
Generelt skal hvalpene helst starte i et miljø der ligner det de skal fungere i som udvoksede hunde. Det vil sige at køber man en hundehvalp for at have den som familiemedlem i sit hjem bør den også starte som familiemedlem i et hjem. Selvfølgelig kan man finde historier om den mest fantastiske hund der blev købt fra et staldopdræt og fik et langt og lykkeligt liv i et parcelhus, men det omvendte er desværre også tilfældet: Staldopdrætshvalpen der fik et langt og elsket liv som familiemedlem, men altid var en lille smule sky.
Noget af det der giver din hund dens personlighed er arvelige egenskaber, det der giver forskelle hunderacer imellem, ikke bare i udseende, men også i temperament.
Så den første overvejelse inden anskaffelse af en hund, er hvad det er for en slags hund man kunne tænke sig:
- Hvor stor skal den være
- Hvor aktiv
- Hvor megen pelspleje er man interesseret i
- Og så videre
Besøg opdrætteren inden du tager stilling til at købe hvalpen. Hvalpene bør naturligvis være sunde og raske, og skal være nysgerrige og kontaktsøgende, og ikke gemme sig når du er på besøg. Hvis tæven også er velafbalanceret og venlig er det naturligvis et plus. Hvalpene bør have daglig kontakt med den almindelige husholdning, det vil sige lyde som opvaskemaskine, støvsuger, gryder og pander med mere. De bør stifte bekendtskabe med mange forskellige mennesker i alle aldre og af begge køn fra de er 3-4 uger gamle.
Det er i dag et lovkrav at hvalpene er identitetsmærkede (oftest ved mikrochip) og registrererede senest i 8-ugers alderen, hvorfor de vil være det inden overdragelse af hvalpen. Det kan være en rigtig god ide at hvalpen har fået en sundhedsundersøgelse og eventuelt den første vaccination inden man henter hvalpen, så den er tjekket og klar til at opleve verden når den afhentes.
For hvalpen er den absolut bedste alder at drage af til sit nye hjem som 8 ugers. Ikke yngre, det er også forbudt ifølge dansk lovgivning, og helst heller ikke ældre, da hvalpen i 8-10 ugers alderen grundlægger sin nære familiebekendtskabskreds. Naturligvis kan man også flytte en hund senere i dens liv med godt resultat, det er bare nemmere i denne periode.
Sørg for at have mad klar til hvalpen. Måske får man med fra opdrætteren, ellers hør hvad de har fået så man kan fortsætte på samme foder lige efter afhentningen. Ønsker man at skifte foder kan dette gøres på et senere tidspunkt, der er nok der skifter for de små hvalpe i forbindelse med flytningen.
Den første nat skal hvalpen ikke sove alene, ind til nu har den ligget i en bunke med sine søskende. Man skal helst lade hvalpen sove der hvor man ønsker at den skal sove senere i sit liv. Så det betyder at man skal forberede sig på at campere nogle dage eller uger i bryggerset hvis det er der hvalpen skal sove senere i sit liv. Hvis man ligger på en madras ved siden af hvalpens kurv har den mulighed for at lægge sig op ad en hvis den behov for kontakt. I løbet af 1 til 5 nætter vil de fleste hvalpe kunne ligge mere selv, og man kan gradvist rykke væk fra kurven, og eventuelt sætte et gitter op mellem sig selv og hvalpen. Hvis hvalpen vågner og er urolig i læbet af natten går man roligt med den udenfor så den har mulighed for at gå på toilettet, og kan lægge sig ind bagefter i ro så hvalpen fornemmer at det er nat og ikke legetid.