Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mereTandbørstning

Tandbørste vejledning

Da der dannes dagligt belægninger, også kaldet plak, på din hunds tænder, er det en rigtig god ide at børste tænder dagligt.

Plak, der får lov at blive siddende på tænderne bliver efterhånden til tandsten. Tandbørstning er den mest effektive måde at fjerne plak.

Væn din hund til at få børstet tænder regelmæssigt vha. følgende tilvænningsprogram

Tilvænning til tandbørstning :

Det skal du bruge:

 • En tandbørste med et lille børstehoved med bløde hår, enten en speciel hundetandbørste eller en babytandbørste.
 • Hvis du bruger tandpasta skal det være uden fluor, f.eks. hundetandpasta med leversmag.
 • Husk også masser af godbidder især i starten

Hvert trin bør vare 1-3 uger afhængigt af din hunds temperament og alder. En hvalp vænner sig ofte hurtigere til nye rutiner end en voksen hund.

Men husk det er aldrig for sent at lære din hund at få børstet tænder.

Selve rutinen:

Det er vigtigt at tandbørstning bliver en hyggelig rutine. Derfor trænes samme tid og sted hver dag, og du skal endelig bruge rigeligt med godbidder i starten.

 1. Sørg for at du og din hund er i samme højde, du kan f.eks. sætte dig ned på gulvet til hunden, eller sætte hunden op på en skridsikker bordplade, hvis din hund befinder sig godt med det.
 2. Løft læben i siden 1-2 sekunder og giv straks efter en godbid. Husk at gentage proceduren på den anden side hver gang.

 3. Løft læben i siden i længere og længere tid for hver dag, 5,10,15,20 sekunder og husk at beløn med godbidder straks efter. Husk at gentage proceduren på den anden side hver gang.

 4. Når din hund accepterer, at du løfter læben i 15 sekunder eller mere begynder du at køre din finger langs tænder og tandkød længere og længere tid for hver dag, 5,10,15,20 sek. På begge sider.

 5. Nu skal din hund vænnes til tandbørsten. Smør noget velsmagende på tandbørsten, f.eks. hundetandpasta m. leversmag og lad hunden slikke det af. Lad derefter tandbørsten strejfe ydersiden af hjørnetænderne fra siden af og beløn med godbid staks efter.

 6. Når din hund er blevet fortrolig med tandbørsten gentages punkt 5, hvorefter du børster få sek. på ydersiden af hjørnetænderne fra siden af . Børst længere og længere tid for hver dag, 5,10,15,20 sek. på begge sider. Husk fortsat rigeligt med godbidder.

 7. Når din hund accepterer børstning af hjørnetænderne i 15 sekunder eller mere begynder du gradvist at børste hhv. kindtænder og fortænder på ydersiden. Efterhånden vil din hund blive så fortrolig med tandbørstningen, at du kan børste alle tænderne på ydersiden. De fleste hunde danner mest plak på ydersiden af de bagerste kindtænder i overmunden og på hjørne og fortænder, derfor er det vigtigst at børste her, men kan du komme skridtet videre og børste på indersiden er det super flot.

Andre forebyggelses muligheder:

Ud over tandbørstning er der også andre måder at forebygge tandsten hos din hund.

 • Foder: Der findes fuldkost foder som er lavet specielt til at forebygge dannelsen af plak, samt har udformet foderpille som giver en grad af mekanisk rensning når der tygges på den.
 • Tyggeben: Almindelig tyggeben kan være med til at give den mekaniske rensning som er med til at fjerne plak på tænderne. Der er også lavet specielle tyggeben som indeholder virkemidler som mindsker dannelsen af plak. Med tyggeben kan 2 minutters tygge tid være godt, men 10 min er endnu bedre.
 • Tilskudsfoder: Der er lavet en væske som man kan hælde i hundens vandskål, som kan mindske dannelsen af plak. Dette er dog det mindst effektive forbyggende tiltag.


For at finde ud af, hvilken form for forebyggelse, der passer til din hunds behov anbefaler vi at du ringer eller får en tid til et tandtjek. Sammen finder vi den bedste løsning og får det til at fungere som en del af hverdagen.

Del denne historie
Dit dyr i trygge hænder

En tryg sundhedsplan til din bedste ven

VetPlan er en sundhedsplan for dit dyr. Det er en abonnementsordning, så du kan abonnere på forebyggende pleje og sundhed. I en VetPlan får dit dyr adgang til ydelser som fx sundhedsundersøgelser, tandtjek, vaccination og store rabatter på foder. 

En løbende kontrol betyder, at eventuelle sygdomme og tandproblemer bliver opdaget i god tid. Det er til stor gavn for dit dyrs sundhed og kan i sidste ende spare dig for mange uforudsete udgifter.

▶▶▶ Kontakt os om en VetPlan®